torsdag, februar 09, 2006

Lister

Som Brian skriver hér barsles der med en liste over de bedste danske scenarier gennem tiden. Og det er sådan set en helt fin idé. Grundlæggende tror jeg bare ikke, det i praksis er vildt mange indenfor miljøet, der har læst og (vigtigt) spillet nok scenarier (og specielt i det historiske perspektiv) til at deres vurdering kan bruges til ret meget. Der er i hvert fald en oplagt fare for, at det er de samme fem, der altid hives frem i lyset som værende vildt gode - uden at folk af den grund har taget sig tid til at lave lidt ekstra research. Og det synes jeg er en skam, for helt ærligt - så kan listen ikke bruges til noget.
Personligt mener jeg, at Paul Hartvigson burde figurere på sådan en liste. Tror, det er historiens vingesus, der har udelukket ham fra den.
I forlængelse heraf: hvorfor er der kun ét af Pauls scenarier på Rlyeh? Jeg kan snildt finde - lad os sige - fem scenarier, der kunne ryge ud. Og - bare for at sætte en titel på - Træls Bod/Spor der skræmmer burde være på Rlyeh. Det er et fedt scenarie - det har det altid været og af historiske grunde - om ikke andet - burde det fremhæves.
Nu er jeg ude i ren spekulation, men jeg er ret sikker på, at uden Spor der Skræmmer, ville Alex Uth ikke have kunnet skære sine vikingescenarier så fermt.

11 kommentarer:

Paul Hartvigson sagde ...

Hej Peter!

Tak for den gateau! Hvad har jeg at sige om det?:

- jeg er et koryfæ, der er ved at blive en has-been, og kokketerer med tanken om at springe ud som wannabe.

- Spor der Skræmmer. På én gang et opgør med skolebibliotekar-stilen i rollespillet Viking, og med den nationalromantisk forherligende version af vikingetiden.

- Hvorfor er der så få gamle scenarier på R'lyeh? Historien vingesus, og en generations subjektive forståelse. Hvem husker hvad der skete før 1992? At tillægge det en kvalitet er måske nærmest kætteri. Og karakterer der er "tilfældige forbipasserende". How gauche.

- Gamle scenarier = ukurante versioner / findes kun på en harddisk i en kælder i Bogense. Hvad angår Spor der skræmmer; jeg skrev det faktisk ind igen i forbindelse med Moment (du husker, i februar '01). Jeg sendte det til R'lyeh (Sanne H). Hørte aldrig noget.

- Scenarier everywhere. Scenarier som det eneste saliggørende. Der er lavet lige så gode ting i Fønix, Saga, Tabu sågar. Eller ovennævnte viking (systemet i det mindste).

- så fik du mig (lidt) ud af busken.

Peter Dyring-Olsen sagde ...

Der kan sikkert siges en del om det danske fokus på scenarier frem for systemer eller spil eller kampagner. Jeg tror, det bl.a. handler om værkbegrebet og hele den - efter min mening - meget skadelige kunstdiskussion, der har fyldt temmelig meget indenfor dansk rollespil. Deraf følger et kæmpe fokus på forfatter og der skabes hurtigt et implicit hierarki, hvor scenariet som kunstværk eller selvudtryk ligger i toppen og kampagnen ligger i bunden.
Jeg finder det ærgerligt - for begge ting kan eksistere og "føde" hinanden (det gør de jo nok også stadig i praksis). Kampagnen synes jeg hurtigt bliver nedprioriteret - endskønt en af kampagnens store styrker er, at man kan komme meget tættere ind på spilpersonerne - og som følge deraf spillerne. Kampagnen KAN blive alle involveredes "værk" og det er en stor styrke ved rollespil: den fælles skabte historie, der siger noget om alle involverede.
But I'm ramblin'.
/Peter

Anonym sagde ...

Jeg tror vi alle kan finde eksempler på scenarier, vi gerne så på Rylle, så det virkelig interessante spørgsmål er: hvis Rylle var din hjemmeside hvilke (om nogen) ville så ryge ud?

munkholt sagde ...

Liiige en note ang. R'lyeh: Olav har gentagne gange understreget at R'lyeh ikke er en kanon, eller "dansk scenariekultur i et historisk perspektiv". Det er en subjektiv samling af kvalitetsscenarier ("Eliten, det er mig"). Så jeg synes hellere man skulle lave sin egen liste fra bunden, end begynde på en "Alt det der er galt med R'lyeh"-liste (det kan man selvfølgelig også godt, men det ligner for mig mere et skridt baglæns). Hvis der er en helt specifik agenda med at få mere Hartvigson i det uhellige haller, så er metoden at henvende sig til R'lyeh.

Peter Dyring-Olsen sagde ...

Rylle-diskussioner har det med at blive ret indviklede og blive "min smag"/"din smag" og svært at få noget godt ud af. Jeg har bare længe undret mig over, at en hjemmeside, der påstår at indeholde "de 100 bedste danske scenarier" - udvalgt af få, men alligevel skiftende folk (såvidt jeg er orienteret) har plads til eg. Landlov (som jeg synes er noget juks) men ikke Spor der skræmmer. Det KUNNE jeg selvfølgelig have råbt op om for længe siden, men sådan skulle det ikke gå (og nu har jeg faktisk lidt på fornemmelsen, at det er for sent).

munkholt sagde ...

Jeg kunne også lave en liste på min side med "de 100 bedste danske scenarier", uden at det dog gjorde det til en objektiv/på nogen måde definitiv liste. Jeg synes R'lyeh er et superprojekt der tilskrives en autoritet, det ikke ønsker.

Anonym sagde ...

Det Thomas sagde... men hvem er med på at lave de 100 heste scenariers hjemmeside?

Jo, mere hest et scenarie har, jo mere skal det være med på siden.

Jeg mener det og jeg er sikker på, at vi godt kan finde serverplads i vores netværk.

Peter Dyring-Olsen sagde ...

Aj, lad nu være! Jeg synes Rlyeh er et vildt godt projekt og al magt til dem for (snart) at have gennemført. Men som med andre af den slags lister - kanoner især - synes jeg noget af det fedeste ved det er, at man kan diskutere valg og fravalg og derigennem få en debat om, hvad godt rollespil er. I dén sammenhæng undrer nogle af valgene mig bare. That's all. Hvis jeg lavede min udgave ville det også vække debat - og det er med til at holde miljøet i live.
Rlyehs autoritet eller ej er jo nok dels en følge af, at det er unikt og af at det trods alt ER en række temmelig dygtige folk, der foretager valgene.

Paul Hartvigson sagde ...

Rylle,

Det er altså fedt - og det giver vel projektet sin autoritet - eller er ordet integritet?

Lissom en særlig serie indbundne klassikere, samlet her eller der. Så må det blive godt afsluttet. Så kan nogen gå i gang med et nyt projekt - og folk vil i mindre grad kræve at Rylle er bredt repræsentativ.

Jeg skrev Spor der skræmmer ind igen. Men så lavede jeg lidt om på scenariet også - bl.a. en bedre startscene. Så den version (der ligger på en harddisk i Valby Bogkælder), er ikke den originale fra 1992.

Jeg vil stadig vove den påstand at der er masser af gamle scenarier der er godt håndværk, og fortjener genudgivelse. Det kunne være interessant at få læse- og brugervenlige versioner ud, også for at se på deres spilbarhed, og hvor godt de er redskaber for en interessant fortælling.

Men hvad der virkelig burde laves er indscanning af Saga og Fønix især. Jeg skal lige snakke med en copyright-sagfører...

Men generelt. Hvis jeg skal bruge min tid på noget, vil jeg hellere bruge den på ikke at lave noget nyt, istedet for at bruge den på ikke at genoplive noget gammelt.

Anonym sagde ...

Du er ude i spekulationer. Jeg har endnu ikke læst eller spillet "Spor Der Skræmmer". Men det er rigtigt, at Paul har betydet en hel del for min kreative udvikling gennem tiden. :)

Peter Dyring-Olsen sagde ...

I stand corrected. Men det er stadig en overset perle :-)